Pengaruh Minyak Nabati Sebagai Pendingin Terhadap Temperatur dan Kekasaran Permukaan Baja ST 42 pada Proses Pembubutan

Mhd. Saleh Rangkuti, Aljufri Aljufri, Muhammad Nuzan Rizki, Abdul Rahman, Muhammad Muhammad

Abstract


In the machining process, selecting the appropriate tool and coolant significantly affects the surface roughness of a product to be manufactured. The purpose of this research is to compare between soluble oil and vegetable oil as coolants in reducing roughness values and dissipating heat generated during the machining process of ST 42 steel. Carbide tools and vegetable oil coolants, namely cooking oil and castor oil, are used in this study, with soluble oil used as a reference. The machining process in this study employs conventional machining with a spindle speed of 1200 rpm, a cutting depth of 0.2 mm and 0.4 mm, and a cutting speed of 0.04 mm/minute. Temperature data collection during the machining process is carried out using a thermogun, and surface roughness testing is conducted using a Mitutoyo SJ-310 surface roughness tester. From the test results, the lowest roughness and temperature values are obtained at a cutting depth of 0.2 mm for all types of coolants used. The use of soluble oil yields the lowest average roughness and temperature values, which are 35.2 °C and 0.9 µm, respectively. Meanwhile, in the use of vegetable oil to minimize surface roughness, the lowest average value is found in cooking oil, which is 1.5 µm, and to minimize surface temperature during machining, castor oil coolant is the most effective, with a temperature of 40.1 °C.

Full Text:

PDF

References


Amstead, B., Ostwald, F. P., dan Begemen, M. L. (1992). Teknologi Mekanik. Erlangga.

Arfendi. (2021). Optimasi Material Removal Rate ( Mrr ) Baja St 42 Pada Proses Cnc Turning Dengan. Politeknik manufaktur Negeri Bangka Belitung.

Arsana, P., Nugraha, I. . P., & Dantes, K. rehindra. (2019). Pengaruh Variasi media pendingin Terhadap kekasaran Permukaan benda hasil Pembubutan Rata Pada Baja ST 32. 7(1), 7–17.

Astuti, Y. (2008). Budidaya Dan Manfaat Jarak Pagar. Kementrian Pertanian

Azhar, M. C. (2014). Analisa Kekasaran Permukaan Benda Kerja dengan Variasi Jenis Material dan Pahat Potong. Universitas bengkulu.

Budiman, H., dan Ricard. (2007). Analisis Umur dan Keausan Pahat Karbida untuk Membubut Baja Paduan ( ASSAB 760 ) dengan Metode Variable Speed Machining Test. Jurnal Keilmuan dan Terapan Teknik Mesin, Fakultas teknologi Industri. Universitas Bung Hatta.

Didin Zakariya, L., A, K., dan Firismanda, M. A. (2018). Elastic linear analysis of CNC micro blanking machine using finite element method. MATEC Web of Conferences, 204.

Harahap, M. R., dan Suriyanto, A. (2018). Pengaruh Kondisi Pemotongan Baja Karbon SC-1045 menggunakan Pahat HSS terhadap Kekasaran Permukaan pada Proses Pembubutan. Jurnal Ilmiah Teknik Mesin, 2(2), 69–76.

Jauhari, N. A., Widodo, R. D., dan Masugino. (2023). Pengaruh Media Pendingin (Coolant) Dan Geometri Pahat Potong Terhadap Tingkat Kekasaran Dan Makrostruktur Pada Pembubutan Rata Memanjang Bahan Baja Ems-45. Journal of Mechanical Engineering Learning, 12(1).

Kohar, A., Hidayat, T., dan Sutrisno, G. M. T. (2021). Analisis Pengaruh Kecepatan Spindel Kedalaman Pemotongan Dan Kecepatan Potong Terhadap Kekasaran Permukaan Pada Proses Down Milling Baja St 42. Spindel, 01, 31–37.

Narayana, K. ., Kannaiah, P., dan Reddy, K. V. (2006). Machine Drawing. New Age International Publishers.

Nurdjito, dan Arifin, A. (2015). Handout Pemesinan Bubut. Fakultas Teknik Universitas Negeri Yogyakarta, 35.

Pratama, D. E. (2019). Studi Eksperimental Kekasaran Permukaan Pada Material Kuningan Dengan Menggunakan Mesin Bubut Bergerinda. Universitas Muhammadiyah Sumatera Utara.

Purbosari, D., Saputro, H., dan Wijayanto, D. S. (2012). Karakterisasi Tingkat Kekasaran Permukaan Baja St 40 Hasil Pemesinan Cnc Milling Zk 7040 Efek Dari Kecepatan Pemakanan (Feed Rate) Dan Awal Waktu Pemberian Pendingin. Nosel.

Purnomo, P. D., Johan, W. D., dan Mashudi. (2021). The Effect Off Coolant Variations On Surface Roughness And Temperature In The Manufacturing Process Off Low Carbon Steel ST 41. JSNu : Journal of Science Nusantara, 1(2), 47–51.

Rochim, T. (1993). Teori & Teknologi Proses Pemesinan. Higher Education Development Support Project.

Shaifudin, A., Istiasih, H., dan Mufarrih, A. (2018). Optimalisasi difusi karbon dengan metode pack carburizing pada baja ST 42. Jurnal Mesin Nusantara, 1(1), 27–34.

Suhartono, R. (2016). Geometri Pahat Bubut Hss Pada Proses Membubut Muka Poros Baja Karbon Rendah Dari Hasil Pemotongan. PPKM I, 45–48.

Supriyanto. (2017). Pengaruh Variasi Merk Pahat HSS ( High Speed Steel ) terhadap Keausan Pahat pada Material ST 37. Universitas Nusantara PGRI Kediri, 1–10.

Suyadi. (2013). Pembentukan Geometri Pahat Bubut Pada Proses Formation Geometry Lathe Chisel on Operate a Lathe Process Model Propeller Shaft. Jurnal Wave, 7(1), 13–18.

Widarto. (2008). Teknik Pemesinan Untuk SMK jilid 1.

Widodo dan Sumarsih. (2007). Jarak Kepyar Tanaman Penghasil Minyak Kastor Untuk Berbagai Industri. Kanisius.




DOI: https://doi.org/10.29103/mjmst.v8i2.17669

Article Metrics

 Abstract Views : 20 times
 PDF Downloaded : 19 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Mhd. Saleh Rangkuti, Aljufri Aljufri, Muhammad Nuzan Rizki

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.