Analisis Faktor-faktor yang Mempengaruhi Produksi Cabai Rawit di Kecamatan Kediri Kabupaten Lombok Barat
Abstract
Cayenne pepper is a leading commodity in Indonesia. Therefore, the amount of cayenne pepper production needs to be studied properly, including how to optimize its production through the factors that affect the amount of production. This study aims to analyze the factors that influence the amount of cayenne pepper production in Kuripan District, West Lombok Regency. The method used in this research is descriptive method involving 30 respondents. Data is collected through direct survey method. Data analysis was performed using descriptive analysis and multiple linear regression analysis. The data collected was in the form of the amount of cayenne pepper production, the area of cultivated land, the length of farming experience, the number of workers owned, the number of family members supported, the number of seeds and the amount of fertilizer used. The results showed that the six factors used, namely arable land area, length of farming experience, a lot of labor owned, a lot of dependants, a lot of seeds and a lot of fertilizer simultaneously affect the amount of cayenne pepper production. The factors that partially influence the amount of cayenne pepper production are the area of arable land and the number of family dependents.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Alwi, I. (2015). Kriteria Empirik dalam Menentukan Ukuran Sampel pada Pengujian Hipotesis Statistika dan Analisis Butir. Formatif: Jurnal Ilmiah Pendidikan MIPA, 2(2), 140–148. https://doi.org/10.30998/formatif.v2i2.95
Amin, M., & Prihantini, C. I. (2021). Analisis Produksi dan Risiko Produksi Usahatani Cabai Rawit di Kecamatan Watunohu, Kabupaten Kolaka Utara. Agrimor, 6(1), 15–21. https://doi.org/10.32938/ag.v6i1.1199
Andrias, A. A., Darusman, Y., & Rahman, M. (2017). Pengaruh Luas Lahan Terhadap Produksi dan Pendapatan Usahatani Padi Sawah. Jurnal Ilmiah Mahasiswa AGROINFO GALUH, 4(1), 521–529.
Anwar, A., & Mulyawati, S. (2023). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Penawaran Cabai Rawit di Kecamatan Narmada Kabupaten Lombok Barat. Agroteksos, 33(1), 291–302.
Chonani, S. H., Prasmatiwi, F. E., & Santoso, H. (2014). Efisiensi Produksi dan Pendapatan Usahatani Cabai Merah di Kecamatan Metro Kibang Kabupaten Lampung Timur: Pendekatan Fungsi Produksi Frontier. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis, 2(2), 95–102. Retrieved from http://jurnal.fp.unila.ac.id/index.php/JIA/article/view/730
Cita, I. M. A. P., & Karmini, N. L. (2019). Pengaruh Bahan Baku, Kewirausahaan dan Pengalaman Kerja Terhadap Produksi dan Pendapatan Industri Kuliner Rumah Makan. E-Jurnal Ekonomi Dan Bisnis Universitas Udayana, 7, 741. https://doi.org/10.24843/eeb.2019.v08.i07.p04
Fianda, A., Jalil, F., & Zuriani, Z. (2016). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Kentang di Kecamatan Timang Gajah Kabupaten Bener Meriah. Agrifo : Jurnal Agribisnis Universitas Malikussaleh, 1(1), 42–53. https://doi.org/10.29103/ag.v1i1.1080
Habib, A. (2013). Analisis Faktor-faktor yang Mempengaruhi Produksi Jagung. Agrium, 18(1), 79–87.
Islami, I. L. A., Indriyani, I., Wardani, F., Hidayat, M. R., Romadhoni, R. A., & Wardana, R. J. (2023). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Cabai Rawit di Desa Klatakan Kecamatan Kendit Kabupaten Situbondo. Prosiding Seminar Nasional Unars, 7–16.
Mardiatmoko, G. (2020). Pentingnya Uji Asumsi Klasik Pada Analisis Regresi Linier Berganda (Studi Kasus Penyusunan Persamaan Allometrik Kenari Muda [Canarium Indicum L.]). BAREKENG: Jurnal Ilmu Matematika Dan Terapan, 14(3), 333–342. https://doi.org/10.30598/barekengvol14iss3pp333-342
Nurhikmah, N., Rosada, I., & Hasan, I. (2019). Analisis Produksi dan Pendapatan Usahatani Cabai Rawit di Kelurahan Malakke, Kecamatan Belawa, Kabupaten Wajo. Wiratani: Jurnal Ilmiah Agribisnis, 2(2), 82–91. https://doi.org/10.33096/wiratani.v2i2.37
Permadi, G. M., Marianti, R., & Lesmana, D. (2017). Analisis Pendapatan Usahati dan Pemasaran Cabai Rawit di Kecamatan Loajanan Kabupaten Kutai Kartanegara. Jurnal Ekonomi Pertanian Dan Pembangunan, 14(1), 33–45.
Putri, D. D. M., & Wijayanti, T. (2023). Analisis Nilai Tambah pada Usaha Pengolahan Cabai Rawit (Capsicum frutescens L.) Menjadi Sambal Kemasan (Studi Kasus UMKM Dapoer Ikan Diana). Prosiding Seminar Nasional Pertanian 2023, 3(1), 1–7.
Sanjaya, A., Hastuti, D., & Awami, S. N. (2017). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Konsumen Terhadap Konsumsi Cabai Rawit di Kabupaten Semarang. Mediagro, 13(1), 11–22.
Sari, I., Yanti, N. D., & Hidayat, T. (2019). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Usahatani Cabai Rawit (Capsicum Fretescens L.) di Kabupaten Tabalong. Frontier Agribisnis, 3(4), 23–30. Retrieved from http://ppjp.ulm.ac.id/journals/index.php/fag/article/view/1937
Septiadi, D., Sari, N. M. W., & Zainuddin, A. (2020). Analisis Permintaan Konsumsi Cabai Rawit pada Rumah Tangga di Kota Mataram. Agrimor, 5(2), 36–39. https://doi.org/10.32938/ag.v5i2.1013
Soewito, Y. (2013). Kualitas Produk, Merek dan Desain Pengaruhnya terhadap Keputusan Pembelian Sepeda Motor Yamaha Mio. Jurnal EMBA: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 1(3), 218–229.
Taufan, M. N., Hamdani, H., & Yulianti, M. (2022). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Produksi Cabai Rawit (Capsicum frutescens L.) di Kecamatan Wanaraya Kabupaten Barito Kuala. Frontier Agribisnis, 6(4), 370–376. Retrieved from https://ppjp.ulm.ac.id/journals/index.php/fag
Timisela, N. R., Salampessy, Y. E., & Apituley, Y. M. T. N. (2020). Analisis Pembentukan Harga Komoditas Cabai Rawit dan Bawang Merah pada Tingkat Eceran di Kota Ambon. Jurnal Budidaya Pertanian, 16(1), 31–41. https://doi.org/10.30598/jbdp.2020.16.1.31
Tubagus, L. S., Mangantar, M., & Tawas, H. (2016). Analisis Rantai Pasokan (Supply Chain) Komoditas Cabai Rawit Di Kelurahan Kumelembuai Kota Tomohon. Jurnal EMBA: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 4(2), 613–621. Retrieved from https://ejournal.unsrat.ac.id/index.php/emba/article/view/13117
Ulfa, A., Dipokusumo, B., & Nursan, M. (2022). Dampak Penggunaan Mulsa Plastik Hitam Perak terhadap Pendapatan Usahatani Cabai Rawit di Kecamatan Pemenang Kabupaten Lombok Utara. Agrimansion, 23(2), 120–132.
Umami, K., Jaya, I. K. D., & Anugrahwati, D. R. (2022). Pengaruh Pupuk Daun terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Cabai Rawit Varietas Dewata 43 yang Ditanam di Luar Musim. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agrokomplek, 1(2), 148–154. https://doi.org/10.29303/jima.v1i2.1434
Unta, L. R., Pudjiastuti, A. Q., & Kholil, A. Y. (2020). Efisiensi Produksi Usahatani Cabai Merah (Capsicum annuum L.) (Studi Kasus: di Desa Sumberejo, Kecamatan Batu). Buana Sains, 20(2), 197–208.
Wehfany, F. Y., Timisela, N. R., & Luhukay, J. M. (2022). Analisis Faktor yang Mempengaruhi Pendapatan Usahatani Cabai Rawit (Capsicum frutescens L.). Jurnal Agrica, 15(2), 123–133. https://doi.org/10.31289/agrica.v15i2.7314
Yusuf, H., Hasnudi, & Lubis, Y. (2014). Analysis of Factors Influencing Corn Production in Southeast Aceh District [Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Jagung di Kabupaten Aceh Tenggara]. Jurnal Agrica, 7(2), 66–73.
DOI: https://doi.org/10.29103/ag.v8i2.12560
Article Metrics
Abstract Views : 538 timesPDF Downloaded : 196 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Baiq Rika Ayu Febrilia, Ni Made Wirastika Sari, Idiatul Fitri Danasari, Ni Putu Sephia Ananda Vijaya