PROFIL AGROINDUSTRI EMPING JAGUNG DI KABUPATEN ACEH UTARA

Zuriani Zuriani, Martina Martina

Abstract


Farmers Group Bungong Seulanga is the only producer of corn chips in North Aceh Regency. Since 2018, the agroindustry has not experienced development. This study aims to determine how the constraints, production costs, revenues, profits, business feasibility level, and cost of goods sold. The data used are primary and analysed used descriptive qualitative and quantitative methods. The results showed that the business experienced obstacles related to production techniques, quality of chips, production stock, marketing, packaging, management and business legalization. Agroindustry produces chips as much as 25 kg / month with production costs other than labor wages of Rp. 348,250, -. Agro-industry revenue of Rp. 1,250,000, - and a profit of IDR 901,750. If the labor wage is calculated, the business will suffer losses and it is not feasible because the total cost reaches Rp. 1,948,250. The HPP which benefits the corn chips agroindustry is currently above Rp. 77,930 / kilogram.


Keywords


Keywords: Agroindustry, constraints, effort analysis

Full Text:

pdf

References


Awami, S. N., Masyhuri, & Waluyati, L. R. W. (2013). Analisis usaha dan nilai tambah dari usaha pengolahan marning dan emping jagung di kabupaten grobogan. Jurnal Mediagro, 9(1), 29–39.

Badan Perencanaan Pembangunan Aceh.2015. Pengembangan Kawasan Mandiri Pangan Terpadu (Karindu) dalam Upaya Penanganan Kawasan Pangan di Aceh. Banda Aceh : BAPPEDA Aceh

Badan Pusat Statistik. 2020. Aceh Utara dalam Angka. Aceh Utara : BPS Aceh Utara

Delti, G., Latief, R., & Zea, J. (2018). PENGEMBANGAN PROSEDUR OPERASIONAL BAKU Development of Standard Operating Procedures. Jurnal Industri Hasil Perkebunan, 13(2), 139–149.

Faqih, A., Rizkiani, D. R., & Budirokhman, D. (2015). ANALISIS USAHA AGROINDUSTRI EMPING JAGUNG (Kasus di Desa Ciomas Kecamatan Sukahaji Kabupaten Majalengka). JURNAL AGRIJATI, 29(3), 45–56.

Hatto, H., & Pellokila, Marthen.R Surayasa, M. . (2018). HARGA POKOK PRODUKSI DAN RUGI LABA PADA AGROINDUSTRI PEN- GOLAHAN EMPING JAGUNG, MARNING JAGUNG DAN JAGUNG RASA UDANG (Studi Kasus Pada IRT “X” di Kota Kupang). Media Komunikasi Agribisnis, 7(2).

Meyanta, H. D., Suswatiningsih, T. E., & Manumono, D. (2018). STRATEGI PENGEMBANGAN AGROINDUSTRI EMPING JAGUNG DI DESA TAMBAKSELO KECAMATAN WIROSARI KABUPATEN GROBOGAN. JURNAL MASEPI, 3(2).

Mulyadi. 2010. Sistem Akuntansi, Edisi ke-3, Cetakan ke-5. Jakarta: Penerbit Salemba Empat.

Nuraeni, Y., & Sebagian, T. (2019). Perluasan Kesempatan Kerja dengan Pengembangan Agroindustri di Daerah Kantong Tenaga Kerja Indonesia ( TKI ) Expansion of Employment Opportunities by Agroindustry Development in Indonesian Migrant Workers Areas Indonesia termasuk salah satu negara pengi- . 8, 107–116.

Prianto, F. W. (2011). Pola Pengembangan Agroindustri yang Berdaya Saing (Studi Kasus Kabupaten Malang). Jeam, X(1), 48–71.

Purnama, C. H., Rochdiani, D., & Sudradjat. (2017). Analisis usaha agroindustri tahu (Studi Kasus Di Kelurahan Indihiang Kecamatan Indihiang Kota Tasikmalaya). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agroinfo Galuh, 198–205. https://jurnal.unigal.ac.id/index.php/agroinfogaluh/article/view/716

Saragih, B.(2010). Agribisnis : Paradigma Baru Pembangunan Ekonomi Berbasis Pertanian (Edisi ketiga). Bogor: IPB Press.

Sari, I. R. M., & Zakaria, Wan Abbas Affandi, M. I. (2015). KINERJA PRODUKSI DAN NILAI TAMBAH AGROINDUSTRI EMPING MELINJO DI KOTA BANDAR LAMPUNG. JIIA, 3(1), 18–25.

Setiani. (2017). Struktur Biaya, Pendapatan dan Nilai Tambah Agroindustri Emping Melinjo Skala Rumah Tangga di Kecamatan Burneh Kabupaten Bangkalan. Jurnal Pamator, 10(2), 71–77. http://journal.trunojoyo.ac.id/pamator

Setiawan, K., & Fallo, F. . A. I. (2010). Prospek pengembangan agroindustri olahan jagung di Kabupaten Kupang. Partner, 1, 172–180. http://jurnal.politanikoe.ac.id/index.php/jp/article/view/64

Setyawan, F., & Sari, P. N. (2016). Labelling Kemasan Sebagai Upaya Pengembangan Pemasaran Agroindustri Em-ping Jagung. Jurnal Keterlibatan Masyarakat Indonesia, 1(2), 231–238. http://download.portalgaruda.org/article.php?article=406800&val=8860&title=LABELLING KEMASAN SEBAGAI UPAYA PENGEMBANGAN PEMASARAN AGROINDUSTRI EMPING JAGUNG DI DESA TIRTOMULYO, KRETEK, BANTUL

Soekartawi. (2011). Ilmu Usaha Tani. Jakarta : Universitas Indonesia.

Subagiyo. (2014). Kabupaten Gunungkidul Daerah Istimewa Yogyakarta Financial Analysis of Corn Chips Processing in District. Agros, 16(2), 370–376.

Suhardiyah, M., Puspa, U., Widodo, W., & Sasmita, Y. (2020). Ekobis abdimas. 1, 45–53.

Sukirno, S. (2011). Makro Ekonomi Teori Pengantar Edisi Ketiga. Jakarta: Rajawali Pers.

Suratiyah, K. 2015. Ilmu Usahatani. Jakarta: Penebar Swadaya.

Thoriq, A., & Totok, H. S. (2017). ANALISIS EKONOMI DAN NILAI




DOI: https://doi.org/10.29103/ag.v8i1.11577

Article Metrics

 Abstract Views : 273 times
 pdf Downloaded : 140 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Zuriani Zuriani, Martina Martina

Agrifo: Jurnal Agribisnis Universitas Malikussaleh