Effect of additional Eucheuma spinosum seaweed flour on feed towards the growth and survival of fish carp (Cyprinus Carpio)

Irmadiati Irmadiati, Salnida Yuniarti Lumbessy, Fariq Azhar

Abstract


The purpose of this research is to analyze the additional flour eucheuma spinosum on feed to the growth and survival of goldfish. Research carried out for 40 days in the Laboratorium basah, Program Studi Budidaya Perairan, Fakultas Pertanian, universitas mataram. The method used is the experimental random complete (RAL) which includes 4 treatments and 3 replacements, so the total of this experiment is 12 units. The treatment that research is the addition of different flour E. Spinosum in feed, consists of: P1: control (without additional flour E. Spinosum), P2: flour E. Spinosum 4 %, P3: flour E. Spinosum 8 %, P4: flour e. Spinosum 12 %. The results of this study indicate that the addition of flour E. spinosum feed has a significant effect on the growth of absolute, the specific growth rate and efficiency of feed, but does not affect conversion of feed and survival rate (SR). The addition of flour E. spinosum feed up to a dose of 4% can give an increase in absolute weight 4.79 g, absolute length 2.38 cm, specific growth rate (SGR) 2.62%, efficiency of feed 66.54% and feed conversion ratio (FCR) 1.47.


Keywords: Eucheuma spinosum; Feed; Fish carp


Full Text:

PDF

References


Abirami R G and Kowsalya S. 2011. Nutrient and nutraceutical potentials of seaweed biomass Ulva lactuca and Kappaphycus alvarezii. Journal of Agricultural Science and Technology 5(1): 1939–1250.

Afdola. 2018. Pengaruh Penambahan Probiotik dalam Pakan Terhadap Pertumbuhan Benih Ikan Bawal Air Tawar (Colossoma macropomum). Jurnal Perikanan dan Kelautan, 18(1) : 1-11

Berhimpon. 2001. Industri Pangan Hasil Bernilai Tinggi (Valuable Commodities) Salah Satu Unggulan Agroindustri Sulawesi Utara. Makalah Yang Dipresentasikan Pada Seminar Perhimpunan Ahli Teknologi Pangan Indonesia (PATPI) Manado, 25 Januari 2001.

Burtin P. 2003. Nutritional value of seaweeds. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry 2(4): 498–503.

Dani, N.P., A. Budiharjo., S. Listyawati. 2005. Komposisi Pakan Buatan Untuk Meningkatkan Pertumbuhan dan Kandungan Protein Ikan Tawes (Puntius javanicus Blkr.).BioSMART, 7(2): 83-90. ISSN: 1411-321X.

Effendie, M. I. 2002. Biologi Perikanan. Yayasan Pustaka Nusatama. Yogyakarta

Ekubo, A.A., dan Abowei, J.F.N. 2011. Review of Some Water Quality Management Principles in Culture Fisheries. Research Journal of Applied Sciences, Engineering Technology, 3(12): 1342–1357

Dwiyitno. 2011. Rumput Laut Sebagai Sumber Serat Pangan Potensial. Squalen Balai Besar Riset Pengolahan Produk dan Bioteknologi Kelautan dan Perikanan.6(1) : 17 - 19.

Haetami, K. (2007). Kebutuhan dan pola makan ikan jambal siam dari Berbagai tingkat pemberian energi protein Pakan dan pengaruhnya terhadap pertumbuhan Dan efisiensi. Laporan Penelitian. Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Universitas Padjadjaran. Bandung. 39 hlm.

Iskandar, R dan Elrifadah. 2015. Pertumbuhan dan Efisiensi Pakan Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Yang Diberi Pakan Buatan Berbasis Kiambang. Fakultas Pertanian Universitas Achmad Yani, banjarbaru. ZIRAA’AH, 40 (1) : 18-24.

Lasena, A., Nasriani, & Irdja, A., M. 2017. Pengaruh Dosis Pakan yang dicampur Probiotik terhadap Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup benih Ikan NIla (Oreochromis niloticus). Jurnal Ilmiah Media Publikasi Ilmu Pengetahuan dan Teknologi. 6(2): 65-76.

Mahasu. N.H., Dedi. J., M. Setiawan., I.N.A. Asmara.G. 2016. Potensi Rumput Laut Ulva lactuco Sebagai Bahan Baku Pakan Ikan Nila Oreochromis niloticus. Jurnal Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis. 8(1), 259-267

Muchlisin, Z.A., F. Afrido, T. Murda, N. Fadli, A. A. Muhammadar, Z. Jalil, C. Yulvizar. 2016. the effectiveness of experimental diet with varying levels of papain on the growth performance, survival rate and feed utilization of keureling fish (Tor tambra). Biosaintifika, 8(2): 172-177.

Nasir, M., Munawar K. 2016. Pengaruh Penggunaan Beberapa Jenis Filter Alami Terhadap Pertumbuhan, Sintasan dan Kualitas Air Dalam Pemeliharaan Ikan Mas (Cyprinus carpio). Acta Aquatica 3(1), 33-39.

Pratiwi, M.N., Nuhman., Ninis, T. 2020. Pengaruh Substitusi Pakan Komersial Dengan Tepung Rumput Laut (Gracilaria sp.) Terhadap Pertumbuhan Ikan Nila Merah (Oreochromis sp.). Jurnal Perikanan dan Ilmu Kelautan, 26-34.

Purba, D M. 2017. Pengaruh Pemberian Ulva sp. Sebagai Suplemen Pakan dengan Komposisi Berbeda Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Skripsi. Bandar Lampung. Fakultas Pertanian Universitas Lampung

Putri, F. S., Z, Hasan., K. Haetami. 2012. Pengaruh Pemberian Bakteri Probiotik Pada Pellet Yang Mengandung Kaliandra (Calliandracalothyrsus) Terhadap Pertumbuhan Benih Ikan Nila (Oreochromis Nilaticus).Jurnal Perikanan dan Kelautan, 3(3), 282-291.

Setiawati., M. Sutajaya., R. dan Suprayudi., M. A. 2008. Pengaruh Perbedaan Kadar Protein dan Rasio Energi Protein Pakan Terhadap Kinerja Pertumbuhan Fingerlings Ikan Mas (Cyprinus carpio). Jurnal Akuakultur Indonesia, 7(2): 171–178.

Salmin. 2005. Oksigen Terlarut (DO) dan Kebutuhan Oksigen Biologi (BOD) Sebagai Salah Satu Indikator untuk Menentukan Kualitas Perairan. Oseana. 30(3): 21-26.

Takeuchi T. 1988. Laboratory work, Chemical Evaluation of Dietary Nutriens. P. 179- 288. In T. Watanabe (Ed). Fish Nutrition and Mariculture. JICA Texbook, the General Aquaculture Cource.

Tetty,.TL. 2002. Pembesaran Ikan Mas di Kolam Air Deras. Jakarta: PT Agromedia Pustaka.

Widiastuti, 2009. Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup (Survival Rate) Ikan Mas (Cyprinus carpio) yang dipelihara dalam Wadah Terkontrol dengan Padat Penebaran yang Berbeda.Media Litbang Sulteng, 2(2): 126-130.

Yanti, Z., Z.A. Muchlisin., Sugito. 2013. Pertumbuhan dan kelangsungan hidup benih ikan nila (Oreochromis niloticus) pada beberapa konsentrasi tepung daun jaloh (Salix tetrasperma Roxb) dalam pakan. Depik. 2(1):16-19




DOI: https://doi.org/10.29103/aa.v8i3.4500

Article Metrics

 Abstract Views : 47 times
 PDF Downloaded : 1 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



Copyright (c) Acta Aquatica: Aquatic Sciences Journal   

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.