THE LIGHT OF ACEH: IMPLEMENTASI KEBIJAKAN WISATA BERBASIS HALAL TOURISM DI KABUPATEN ACEH BARAT

Desi Maulida, Rachmatika Lestari, Safrida Safrida, Nila Safrida, Jumbratu Rahma

Abstract


Referring to Aceh Qanun Number 8 of 2013 concerning Tourism, the implementation of Aceh tourism is based on faith and Islam or known as halal tourism. Regency/city governments are given the authority to regulate the implementation and management of tourism in their respective regions, including West Aceh district. This study aims to analyze the implementation of halal tourism policies in West Aceh district. The research method used is qualitative with a case study approach. Data collection was carried out through interviews, observation and documentation studies. There were 9 informants in this study who came from the Tourism, Youth and Sports Office of West Aceh Regency, Tourism Awareness Groups, Tourists and West Aceh Tourism Ambassadors in 2021. The results of the study show that the implementation of the halal tourism policy has been running quite optimally. Communications is carried out by building coordination with related agencies. Resources are still relatively minimal, both Human Resources and Financial Resources. Furthermore, there has been an attitude from the government in pursuing halal tourism practices. This can be seen from the provision of halal tourism facilities and infrastructure and the sanctions given to violators (Disposition). Regarding the bureaucratic structure, the policy is still guided by the Aceh Qanun Number 8 of 2013 concerning Tourism

Merujuk pada Qanun Aceh Nomor 8 Tahun 2013 tentang Kepariwisataan, penyelenggaraan pariwisata Aceh didasarkan pada akidah dan Islam atau dikenal dengan istilah wisata halal.  Pemerintah kabupaten/kota diberi kewenangan untuk mengatur penyelenggaraan dan pengelolaan kepariwisataan di daerahnya masing-masing termasuk kabupaten Aceh Barat. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis implementasi kebijakan wisata halal di kabupaten Aceh Barat. Metode penelitian yang digunakan adalah kualitatif dengan pendekatan studi kasus. Pengumpulan data dilakukan melalui wawancara, observasi dan studi dokumentasi. Informan dalam penelitian ini berjumlah 9 orang yang berasal dari Dinas Pariwisata, Pemuda dan Olahraga Kabupaten Aceh Barat, Kelompok Sadar Wisata, Wisatawan dan Duta Wisata Aceh Barat tahun 2021. Hasil penelitian menunjukkan bahwa implementasi kebijakan wisata halal sudah berjalan dengan cukup maksimal. Communications dilakukan dengan membangun koordinasi bersama dinas-dinas terkait. Resources yang tersedia masih tergolong minim, baik itu Sumber Daya Manusia maupun Sumber Daya Finansial. Selanjutnya sudah adanya sikap dari pemerintah dalam mengupayakan praktik wisata halal. Hal tersebut terlihat dari penyediaan sarana dan prasarana wisata halal serta adanya sanksi yang diberikan kepada pelanggar (Disposition).  Terkait dengan bureaucratic structure, kebijakan masih berpedoman pada Qanun Aceh Nomor 8 Tahun 2013 tentang Kepariwisataan.


Keywords


Policy Implementation; Halal Tourism; Tourism, Youth and Sports Office of West Aceh Regency

Full Text:

PDF

References


Alib, M. (2021). 15 Tempat Wisata di Aceh Barta Terbaru & Terhits Dikunjungi. Andalastourism.Com. https:/www.andalastourism.com/tempat-wisata-aceh- barat

Anggara, S. (2018). Kebijakan Publik. Cv. Pustaka Setia.

Creswell, J. W. (2010). Research Design Pendidikan Kualitatif, Kuantitatif, dan Mixed. Pustaka Pelajar.

Dinas Kebudayaan dan Pariwisata Aceh. (2018). Implementasi Halal Tourism di Aceh Dinilai Sudah Bagus.

Dinas Registrasi Kependudukan Aceh. (2020). Profil Perkembangan Kependudukan Aceh Tahun 2020.

Dinas Registrasi Kependudukan Aceh. Edward. III, G. C. (1980). Implementing Public Policy. Congresional, Quartely Press.

Hardani, S.Pd., M.Si., D. (2020). Metode Penelitian Kualitatif dan Kuantiatif. In Journal of Chemical Information and Modeling (Vol. 53, Issue 9). https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Hermawan, E. (2019). Strategi Kementerian Pariwisata Indonesia Dalam Meningkatkan Branding Wisata Halal Elpa. Jurnal Ilmu Manajemen Dan Akutansi, 7(2), 87–95.

Iskandar, T. D. (2021). Pemkap Aceh Barat Segel Losmen Mleanggar Syariat Islam.Aceh.Antaranews.Com. https:/aceh.antaranews.com/berita/236814/pemkab-aceh-barat-segel-losmen- melanggar-syariat-islam

Kemendagri. (2021). Presentase Pemeuh Agama/Kepercayaan di Indonesia (Juni 2021). Kemendagri RI.

Korean Tourism Organisation. (2015). Imagine Your Korea. http://english.visitkorea.or.kr/enu/index.kto.

Liputan6.com. (2019). Remaja Aceh ditangkap,diduga Langgar Syariat.

Liputan6.Com. htps:/m.liputan6.com/regional/read/404664/remaja-aceh- ditangkap-diduga-langgar-syariat

Mohsin, A., Ramli, N., & Alkhulayfi, B. (2016). Halal Tourism: Emerging Opportunities. Tourism Management Perspective, 19.

Mulyadi, D. (2015). Studi Kebijakan Publik dan Pelayanan Publik. Alfabeta

Pitana, I Gde., & Surya Diarta, I Ketut. (2009). Pengantar Ilmu Pariwisata. Yogyakarta: Penerbit Andi.

Sandela, I., Trisna, N., & Tharoiq, P. S. (2021). konsep pengaturan pariwisata halal di aceh. Jurnal Ius Civile, 1.

Sari, M., Bahrudin, M., Nurmalia, G., & Nurwulan, M. (2021). Pengembangan Wisata Halal Oleh Dinas Pariwisata Kabupaten Pesisir Barat Dalam Meningkatkan Perekonomian Daerah. SALAM: Islamic Economics Journal, 2(1).

Silalahi, U. (2009). Metode Penelitian Sosial. PT. Refika Aditama.

Sriviboone, S., & Komolsevin, R. (2018). Factors Stimulating Thai Hotel Entepreneurs to Apply for Halal Certification. Journal of Suvarnabhumi Institute of Technology (Humanities and Social Sciences), 46–60.

Subarkah, A. R., Rachman, J. B., & Akim. (2020). Destination Branding Indonesia sebagai Destinasi Wisata Halal. Jurnal Kepariwisataan: Destinasi, HospitalitasDan Perjalanan, 4(2), 84–97.

Suparno. (2017). Implementasi Kebijakan Publik Dalam Praktek : Implementasi Kebijakan Ketahanan Pangan Kabupaten Rembang. 154.

Suwantoro, Gamal. 2004. Dasar-dasar Pariwisata. Andi: Yogyakarta

Wahidati, L., & Sarinastiti, E. N. (2018). Perkembangan wisata halal di jepang. Jurnal Gama Societa, 1(1), 9–19.

Yani, A. I. and F. (2019). The Development Of Islamic Economics Based On Halal Tourism In Indonesia. Proceeding International Seminar on Islamic Studies Vol 1.




DOI: https://doi.org/10.29103/jspm.v4i2.11013

Article Metrics

 Abstract Views : 352 times
 PDF Downloaded : 6 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Desi Maulida, Rachmatika Lestari, Safrida Safrida, Nila Safrida, Jumbratu Rahma

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

INDEXED BY:

Redaksi Jurnal Ilmu Sosial dan Ilmu Politik Malikussaleh (JSPM): Gedung Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik Universitas Malikussaleh. Kampus Bukit Indah Jln. Sumatera No.8, Kec. Muara Satu Kota Lhokseumawe, Prov. Aceh, Indonesia. eMail: jspm@unimal.ac.id

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License